Vztahy a my

14.03.2016 08:26

Často vás někdo svým chováním rozčiluje? Pořád se s někým srovnáváte a jste sami na sebe naštvaní, proč to tak máte?

V práci na vás šéf křičí a vy nevíte proč, když na druhého kolegu pěje samou chválu a přitom nic velkého neudělal?

Přijdete domů a děti zlobí, nechtějí si psát úkoly a uklidit si svůj pokojíček a vy je ne a ne přesvědčit, aby začaly poslouchat?

Manžel sedí u televize a zároveň si hraje něco na mobilu a vás ani děti vůbec nevnímá?

Jdete si alespoň udělat chvilku pro sebe,  dáte si něco dobrého nebo si třeba koupíte něco hezkého, ale stejně vám to neudělá radost….

Co to je? Proč se tak cítím a nemůžu si pomoct? Všichni a všechno mě štve…jak z toho ven?

Proč se mi to děje, co mi s tím chce okolí ukázat?

Jakýkoliv vztah, který žijeme nám něco v nás zrcadlí. Je odrazem nás samých ať už v pozitivní rovině, tím, že se nám to na druhém líbí a inspiruje nás to, tak i v negativní, tím že nás to rozčiluje, vadí nám to a cítíme se špatně.

To co nám na tom druhém nejvíce vadí je většinou to, co také děláme, ale třeba někomu jinému nebo naopak se v tomto chování potlačujeme.

Například nás štve kamarádka, která se umí prosadit a otevřeně říká svůj názor. Co nám toto ukazuje o nás? Třeba zrovna to, že se neumíme otevřeně projevit a umět si říct, když něco chceme nebo se nám něco nelíbí.

S dětmi je to podobné. Často nám ukazují naše nenaplněné potřeby a touhy být spontánní, hraví, objevovat a užívat si život, a také dost často to, co podvědomě v sobě potlačujeme.

A nebo naopak se nám na někom něco extrémně líbí, jsme z něj nadšení, obdivujeme ho. To nám většinou ukazuje naše skryté talenty a možnosti, které bychom mohli v sobě rozvinout, ale buď je na sobě nevidíme nebo si nevěříme. 

Jak svůj postoj změnit, tak abych se cítila dobře?

  1. Zkuste ve chvíli rozčilování se na toho druhého (nebo i na sebe) říci své mysli STOP a uvědomte si co je to, co mě na něm nejvíc dostává, jaký typ chování nebo reakce mě štve nejvíc např. agrese, bezohlednost, povyšování apod.
  2. Poté se nalaďte na své srdce (můžete si tam položit i svou ruku) a zeptejte se sebe, kde v životě hraju tento postoj já, vůči komu? Je dobré si projít všechny oblasti svého života, kde tuto reakci žiju. Může to být ve vztahu k dětem, partnerovi, rodičům, přátelům apod.
  3. Nyní si zkuste uvědomit, jakou novou kvalitou by jste toto staré chování mohli nahradit např. porozumění, laskavost, přátelskost apod.
  4. A pak si začněte ve své mysli představovat, jak tuto starou reakci mažete a nahrazujete ji novou kvalitou nebo chováním. Můžete si to představovat např. jako když se ta stará reakce v mysli rozpouští a na tom místě se vytváří energie té nové.
  5. Nakonec v duchu vyšlete tuto novou energii zpět k dotyčnému, který vás štve a poděkujte za tuto lekci.

Toto cvičení je dobré dělat opakovaně

Napoprvé se vám to nemusí hned podařit změnit. Ale s každým opakováním budete cítit větší úlevu a začnete vnímat změny ve vztahu k danému člověku i k sobě.

Takto si pak můžete hrát i tam, kde cítíte pozitivní reakci na druhého člověka. Opět si říci, co mi rezonuje a pak si uvědomit, kde to žiji nebo nežiji, protože se potlačuji resp. jak tento potenciál můžu rozvinout u sebe.

Další velmi funkční metodou je rozhovor v meditaci

Rozhovor s dotyčným člověkem v meditaci funguje skvěle. Protože jej vidíte bez obalu ega resp. vnímáte jeho upřímné chování a záměr proč to dělá.  Můžete se ho zeptat, proč se k vám takto chová, co vám tím chce říci. Dost často budete překvapení z jeho reakce, protože většinou v meditaci se chová úplně jinak a vidíte jeho opravdový záměr. Můžete si vše vyříkat, poděkovat za lekci a pak se rozloučit a nechat jej odejít.

Zkuste začít brát zrcadlení ve vztazích jako inspiraci k poznávání sebe sama a využijte tak příležitosti změnit svůj život k větší radosti a spokojenosti.

Přeji ať se vám daří objevovat svá zrcadlení a přetvářet své programy, tak aby jste si svůj život co nejvíce užívali!

Děkujeme za článek Katce Škorníčkové. 

Zdroj:https://katkaskornickova.cz/vztahy-jako-zrcadlo/